“Het gaat vaker niet goed dan wel goed. Maar ik heb het wel door als ik de mist in ga.” Vertelt de moeder van Jelle en Merijn openhartig. Veranderen is soms leuk en soms lastig. Vallen en opstaan.

De ouders van Jelle en Merijn willen graag uit de negatieve spiraal komen met de jongens. Een van de technieken waar ze van af willen is de ‘vertaal computer’. Als we iets willen van kinderen zeggen we vaak iets als: “Niet die rozijnen in je neus stoppen hoor!” of “He! niet je broer slaan!” of “Niet op de bank springen”.

Als ik tegen mijn temperamentvolle kinderen zeg niet die rozijnen in je neus stoppen, dan is het eerste wat ze doen als ik me omdraai; …. 
Het zijn vast mijn genen, want dat deed ik ook toen ik klein was.

Het vraagt wel wat van kinderen om te begrijpen wat ze wel moeten. Helemaal als wij alleen maar zeggen wat ze niet moeten doen.

Stel je voor dat je een kind bent en erg veel energie hebt. Oplossing: stuiteren op die bank. 
Dan hoor je dat dat niet mag. Maar wat dan wel? Zitten op de bank? Amehoela daar ben je veel te stuiterig voor. Voor je het weet zit je in de problemen.

Wat wel helpt is duidelijk tegen een kind zeggen wat wel mag. “Stop met springen op de bank, springen mag buiten. Kom maar dan ren ik even met je mee.”

Je kind heeft de ‘vertaal computer’ niet meer nodig. Iedereen weet waar hij aan toe is.

Op deze manier precies zeggen wat je wel wil van je kind kost even training. Maar hou vol. Mij koste het een half jaar en nu is het een automatisme. Het is net als wanneer je verkeerd om hebt leren fietsen en weer ‘gewoon’ wil leren fietsen. Laat je inspireren door dit filmpje: Want nieuwe dingen leren is vaak leuk, maar soms ook lastig.

https://www.youtube.com/watch?v=MFzDaBzBlL0

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *