Dat dat schuiven met die klok zulke vergaande consequenties heeft weet je pas als je kleine kinderen krijgt.

Klok resetten

Gelukkig is onze interne biologische klok chronisch in de war. Ons eigen klokje, dat ons onder andere ons slaapwaakritme, onze spanningsboog, onze temperatuurwisselingen en spijsverteringssysteem beïnvloed tikt liefst zo 24.5 á 25 uur in het rond. Onder invloed van met name daglicht resetten wij iedere ochtend onze eigen klok.
Deze flexibiliteit kunnen we nu in ons voordeel gebruiken.

We gaan de kids en de biologische klokjes voor de gek houden.

Zet vanavond voor het avond eten je horloge en de klok in de slaapkamer van je kind een kwartier achteruit. Je legt je kind er een kwartier later in. En haalt het morgenochtend een kwartier later uit bed. Het is belangrijk dat je kind in het donker in zijn bedje blijft wachten. Dat mag je best even samen doen. Wat is er heerlijker dan nog even een kwartiertje samen knuffelen. Nadat je je kind gezellig uit bed geknuffeld hebt en jullie opgestaan zijn doe je lekker veel lampen aan in huis. Doe samen even ochtend gym voor de t.v. (Nu mag dat blauwe beeldschermlicht ineens wel.) Zo resetten we de interne klokjes binnen no time. En morgen avond? Weer een kwartiertje later. Zo zijn jullie er zondag helemaal klaar voor als de wintertijd ingaat.
En let op hé niet je kind laten uitslapen in het weekend, omdat het zo heerlijk is om jezelf nog even om te draaien. Nu is het belangrijk om even strak in het ritme te blijven.

Vertragen is makkelijker dan versnellen

Naar wintertijd gaat vaak soepeler voor kinderen. Omdat onze biologische klok langer dan vierentwintig uur duurt is vertragen naar wintertijd vaak zo gepiept. In de zomer is het vaak iets pittiger voor de chronobiologie van ons lichaam om zich aan te passen.

‘Mama komt zo, even wachten!’

Wat heeft wachten nou met de winterklok te maken?

Uitgestelde behoefte bevrediging, is een belangrijke vaardigheid voor kinderen om te ontwikkelen. Want als je leert wachten, als je het vertrouwen ontwikkeld dat dat wat je zoooo graag wilt zo meteen echt wel komt, geeft dat ontspanning.
En als je met de wintertijd ineens een uur moet wachten in je bedje tot je eruit mag, of in de zomer ineens een uur eerder naar je bed moet dan is geduld een schone zaak.
Met name in de winter helpt een slaaptrainer, je weet wel zo’n pinguïn die oranje wordt als je nog even moet wachten en groen als je, jippie, eruit mag. Dat vinden kinderen vaak heerlijk die voorspelbaarheid. En je kunt hem gemakkelijk iedere avond een kwartiertje verzetten.

Wachten leren kinderen met name overdag. Coach je kind speels om wacht-kampioen te worden b.v. door samen met papa smachtend te wachten tot mama weer naar beneden komt. Of door te dansen op de muziek en stokstijf stil te blijven staan wachten als je muziek ineens stopt, en weer verder te dansen als de muziek weer aan gaat. Geef je wilskrachtige peuter-directeur niet metéén die rode beker, “die, die, die”, maar zeg: “Ah jij wil de rode beker, ik snap jou, ik pak hem voor je, even wachten, mama zet eerst even deze spulletjes weg. Wauw, wat kan jij goed wachten zeg!!!.
En kun je overdag wachten, dan lukt dat kwartiertje wachten in je bed morgenochtend ook wel. Helemaal als papa even bij je kruipt of in de kamer naast je wat gaat rommelen.

Een draak met een jetlag

De laatste tip. Vergeet niet dat je kind even niet op zijn best is. Houd een klokje in je huis op de oude tijd. Zodat je snapt waarom je kind een meltdown krijgt. Hij doet het niet om je te pesten, hij is gewoon van zijn padje omdat hij in een dikke jetlag zit.