Evelien vertelt openhartig over haar ervaringen tijdens de opvoedtraining Mindful Parenting.

“Ik heb niks met mindfulness. Dus toen iemand me aanraadde om de training Mindful Parenting van Merel te volgen, was ik behoorlijk sceptisch. Ik had geen behoefte aan zweverig gedoe, maar wilde juist praktische tips over hoe ik conflicten met mijn vijfjarige dochter kon oplossen. Het leek me niet dat dat ging lukken door te leren mediteren.

Toch liet ik me overhalen. Andere ouders gaven namelijk aan dat het hun leven had veranderd. Tijdens het intakgesprek met Merel gaf ik duidelijk aan hoe sceptisch ik was. Dat was volkomen oké volgens haar. Ze vertelde me dat de oefeningen in de training me niet allemáál aan hoefden te spreken, maar dat ze zeker wist dat er iets tussen zat wat voor mij zou werken.

En dat bleek te kloppen.

Na de eerste bijeenkomst kreeg ik oefening mee om mijn dochter op een onbewaakt moment te observeren. Gewoon naar haar te kijken. Ik deed die oefening thuis in eerste instantie met veel weerstand. Maar de tweede keer merkte ik dat ik het leuk begon te vinden om mijn dochter in alle rust te observeren. Ik zág haar ineens weer.

Ook de ‘drie minuten adempauze’ klonk voor mij in eerste instantie nogal onrealistisch. Mijn dochter is een behoorlijk temperamentvol kind en als ze eenmaal boos of driftig is, is rustig blijven niet echt aan de orde. Ze gaat dan keihard huilen of kruipt bokkig onder tafel. In de weken dat ik de training volgde hoorde ik mezelf op zo’n moment boos tegen mijn dochter roepen: ‘Jemig, je gedraagt je als een kleuter!’ Toen dacht ik terug aan de drie minuten adempauze-oefening. Ik stond stil, haalde een paar keer diep adem en besefte: wat dóe ik nu eigenlijk? Mijn kind ís ook een kleuter.

Ik ben toen bij mijn dochter onder tafel gekropen en heb haar behoefte verwoord. Ik zei zoiets simpels als ‘Je bent boos omdat je helemaal geen zin hebt om naar bed te gaan, hè?’ Ze hield op met huilen, keek me aan en zei: ‘Ja. En ik wil een knuffel.’ Na de knuffel gaf ze me een hand en gingen we zonder problemen naar boven.

De training Mindful Parenting heeft mij doen inzien dat veel van de conflicten die ik met mijn kinderen heb ontstaan doordat ik te weinig tijd neem om sommige situaties écht aandacht te geven. Doordat het dagelijkse leven zo druk is, met werk, kinderen, partner, huishouden, etc. etc. sta ik te zelden stil bij de dingen die er echt toe doen. Merels manier van begeleiden zorgde ervoor dat ik dat ineens ging zien.

Daarnaast was het heel bijzonder om met andere ouders te praten over waar zij tegenaan lopen. Er was ruimte voor praten en lachen, maar ook voor stilzijn en verdriet. Ik voelde me steeds veilig genoeg om alles in de groep te delen. Ik heb ontzettend veel aan deze training gehad.”

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *