Oei ik verslind ze, boeken, opleidingen, trainingen, onderzoeken, als het over slaap gaat wil ik alles weten. En dan helemaal over de combinatie slaap, kinderen, wetenschap en attachment.

En onder al die boeken, opleidingen en programma’s zitten een paar echte pareltjes. ‘The Possum Sleep Program’ uit Australië is zeker zo’n pareltje.

Ik volg Possum Sleep nu sinds 2016. Volgde o.a. de workshops en masterclasses voor professionals. En momenteel zijn we met een aantal organisaties en onderzoekers aan het kijken wat de mogelijkheden zijn om het progamma breed uit te rollen in Nederland. Daarnaast mocht ik helpen bij het vertalen van het boek ‘The discontented little baby book’ van Pamala Douglas, de grondlegger van ‘The Possum Sleep Program’, naar het Nederlands. Een hele eer!

Er zijn veel dingen waar ik laaiend enthousiast over ben bij Possum Sleep:

 • Possum Sleep heeft een stepped care programma ontwikkeld voor ouders en verzorgers.
  • Heb je behoefte aan informatie of inspiratie dan kun je eindeloos rondsnuffelen op de site Milk & Moon. Je kunt je laten informeren op de facebookpagina. Of je laten steunen door andere ouders op een veilige besloten facebook pagina via het lidmaatschap van Milk & Moon. Ook op instagram is Possum Sleep actief. En je kunt haar boek ‘De ontevreden baby’ lezen. (Of  de engelse versie lezen.)
  • Is dat niet voldoende dan kun je allerlei filmpjes kijken op youtube.  Hierin wordt ook veel uitgelegd.
  • Ben je als ouders nog zoekende na deze informatie dan kun je mee doen aan een workshop of een consult inplannen via Milk & Moon. Je kunt ook een afspraak maken met mij dan maken we samen een plan op maat.
 • Inhoudelijk heeft Possum Sleep verdieping gegeven aan mijn werk. De artikelen, publicaties en blogs van o.a. Pamela Douglas hebben het werken vanuit een holistische visie, op het kind de ouders en het systeem, verdere voeding en diepgang gegeven. Maar vooral het me gesteund voelen, in een tijd waarin er vooral gekeken werd naar baby’s en slaap vanuit een ‘laat maar huilen’ blik, is voor mij enorm waardevol geweest.Ik was in die tijd een vreemde eend in de bijt met mijn aanpak die gericht was op zachte hechtingsgerichte slaapplannen.

Possum sleep spreekt met name over ‘neuro protective developmental care’. Hiermee wordt bedoeld dat de zorg waarmee je de baby omringt en de verwachtingen die je hebt van je kind realistisch moeten zijn en moeten passen bij de ontwikkeling van het kind. En hierbij wordt benadrukt dat het belangrijk is om je te laten leiden door wetenschappelijk bewezen inzichten. Bijvoorbeeld het inzicht dat onze hoofdfocus: ‘Slaapt ‘ie al door?’, niet helemaal past bij de slaapontwikkeling van de meeste baby’s in de eerste anderhalf jaar van hun leven.

Ik kan er nog veel meer over zeggen bijvoorbeeld dat Possums Sleep zich richt op vijf domeinen.

 • De gezondheid van het kind. (Groei, gedrag, gezondheid, geluk)
 • De gezondheid van de ouder (Mindfulness, Acceptance and commitment therapie, focus op een waardevol en vervullend leven)
 • Slaap (o.a. slaapdruk opbouwen gedurende de dag, kennis in neuro ontwikkeling inzetten om realistische verwachtingen te hebben van slaap, doe wat helpt zodat iedereen lekker slaapt in de nacht)
 • Voeding (onrust aan de fles of borst kan verholpen worden en daarmee lossen slaapproblemen ook vaak op)
 • Een uitdagende, stimulerende en sensorisch voedende omgeving (een lastige baby is soms een baby met een bore-out. Een baby die uitgedaagd wordt ontwikkelt zich beter, is gelukkiger en slaapt beter.)

Blijf je zitten met vragen of wil je een plan op maat maak dan een afspraak ik denk graag met je mee.

 

Het boek de ontevreden baby: