“Zijn we er al?”

Welke ouder kent hem niet: die welbekende vraag van je kinderen vanaf de achterbank, terwijl de reis nog niet eens op de helft is.

Mijn antwoord is altijd: we zijn er nog niet, maar we zijn wél al heel ver. Dat klinkt in ieder geval positief.

Als Mindful Parenting-coach zie ik dezelfde ongeduldigheid bij ouders die mijn training volgen. Wij, volwassenen, zijn ook niet anders gewend. Onze snelle maatschappij vraagt er vaak om dat we onszelf voorbij rennen. Steeds méér doen in steeds minder tijd. Daardoor verliezen we soms het contact met onszelf én met de ander.

Het opvoeden van kinderen vraagt juist om het tegenovergestelde

Want pas als je even écht stilstaat, kun je bewust kijken naar lastige situaties.

Is dit wat ik wil?

Hoe zou ik het liefst willen reageren?

Wat vind ik eigenlijk belangrijk in de opvoeding?

Om deze vragen echt goed te kunnen beantwoorden, móet je even stilstaan. Niet alleen om in de spiegel te kijken naar jezelf, maar ook om je heen naar alle anderen.

Hoe veel effect dat kan hebben, merk ik tijdens de derde bijeenkomst van vorige week. Vader Ralf komt de ruimte binnen en ploft samen met zijn tas neer. “Zo, ik ben klaar hoor!’ zegt hij.  

Stralend vertelt hij over de botsing die hij afgelopen week had met zijn puberzoon. Die botsing was heftig, maar daarna hebben ze wel weer contact gemaakt. En dat contact wordt steeds beter. Ralf  glimt terwijl hij dat zegt.  

Maar soms loopt het anders                     

Ineens vertraagd naar je leven kijken en je overal bewust van worden kan ook heel confronterend zijn. “Nu voel ik pas hoe moe ik ben, ik weet niet of ik daar wel blij van word,” vertrouwde een deelnemer me toe. Een andere moeder mailde me heel direct: “Deze training past niet bij mij, ik wil ermee stoppen.” In die situaties zal ik altijd kijken hoe ik jou op een andere manier kan helpen. De moeder die wilde stoppen, ga ik nu bijvoorbeeld individueel begeleiden.

De meeste reacties zijn echter heel positief

“Mijn dochter zat altijd ver bij mij vandaan op de bank,” vertelde een moeder deze week. “Nu kruipt ze ineens tegen mij aan. Ik moest er even aan wennen, maar het effect van de training op de band met mijn dochter is heel bijzonder!”                    

“Door de training is er minder strijd tussen mij en mijn kind,” vertelt de moeder van een temperamentvolle en zelfbepalende zoon van vijf jaar. “Ik voed nu op in verbinding met mezelf en met hem, in plaats van steeds de strijd aan te gaan.”

“Ik heb weer contact met mijn allerbeste vriend: mijzelf!” zegt een andere ouder. “Doordat ik weer meer in contact sta met mijzelf, is het contact met mijn puberdochter ook veel hechter geworden.”

We zijn er nog niet, maar we zijn wél al heel ver.

In het voorjaar start er weer een nieuwe training Mindful Parenting.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *