Is een pilletje voor een moeilijke slaapster echt zo erg? (Dagblad Trouw) 11 sept 2019
Vijfhonderd artsen en wetenschappers waarschuwden onlangs in een publicatie voor het gebruik van melatonine. De pilletjes zijn in verschillende doseringen gewoon bij de drogist te koop. Veel (jonge) kinderen krijgen regelmatig een pilletje om beter te kunnen slapen. Maar is dat wel nodig? Cindy Cloin interviewde mij en mijn collega slaapdeskundige Marijke Gordijn.
read moreIn drie minuten de ouder die je wilt zijn
Terwijl ik voor de derde keer zeg dat ze haar handen moet gaan wassen. Schreeuwt mijn dochter dat ze dat helemoal niet gaat doen. En smeert met haar vette pesto handen (ja waarom zou je ook met bestek eten?) per ongeluk langs de witte muur. Ik weet wel dat ze dat ook niet bedoelde, maar na een middag huiswerkbegeleidingsinstituut spelen ben ik er wel klaar mee. Ik sta op het punt om te ontploffen. En flink ook!
read moreWie ben jij en wat heb je met mijn moeder gedaan?
Waarom hadden we zo lang gewacht? Welke drempel hadden we gevoeld? Voordat mijn man en ik contact opnamen met Merel de opvoedcoach maakten we het onszelf maandenlang moeilijk. We verweten elkaar dingen (“Als jij nou gewoon wat strenger zou zijn, dan…”) en stelden het maken van een afspraak zo lang mogelijk uit. Want toegeven dat je hulp nodig hebt bij het opvoeden van je eigen kind voelt als falen. Geen uitweg meer weten. En zó erg was het toch ook weer niet Ook dachten we dingen als: “Wij zijn niet ‘dat soort mensen’”. Ik zag daarbij...
read moreWat moet je met een zoon die alleen wil ‘luier poepen’?
Een peuter van 3,5 jaar is zo goed als zindelijk. Overdag draagt hij geen luier meer, ’s nachts alleen nog voor de zekerheid, meldt zijn moeder. Plassen op de pot of wc gaat prima. Ook poepen op de pot is al gelukt. Maar inmiddels vertikt hij dat. ‘Luier-poepen’, zegt hij als hij moet. Pas als hij weer een luier aanheeft, laat hij zijn stoelgang de vrije loop.Moeder maakt zich zorgen, want zoonlief moet in september naar de basisschool. Hoe krijgt ze hem voor die tijd zo ver dat hij gewoon naar het toilet gaat?
In dit interview in dagblad Trouw lees je er alles over.
read moreWaar het echt om gaat bij opvoeden.
Opvoeden is soms best simpel. Soms is een opvoedtip voldoende om je op je pad te houden… Toch?
read moreWaarom ik mijn kind niet knijpduw
Echt leuk hoor dat opvoeden, maar wie heeft bedacht dat het af en toe zo pittig moet zijn. Ook ik worstel er lustig op los. Ook tijdens een retraite met het hele gezin. Grrr ik kan ze wel wat af en toe, het liefst zou ik ze knijpduwen. Of… even in en uit ademen….
read moreMindfulness voor ouders en kind
Wat maakt het leven waardevol? Zien we de echte schoonheid. In een bloem, in de buurvrouw of in ons eigen kind? Aandachtig kijken naar je kind, bijvoorbeeld als je het naar bed brengt, daarmee ontdek je soms dingen die je anders niet zou zien. Maar hoe doe je dat aandachtig kijken? En hoe kan de natuur ons hierbij helpen?
read moretrain de aandachtsspier in een minuut
Mindfulness, daarvoor moet je toch uren stilzitten op een matje. Op een prachtige stille berg.
De enige berg die ik tegenkom is de was. En geloof me, stil is het niet bij ons thuis. Ik heb wel tijd voor mezelf, maar dat is eerder een minuutje dan een half uur.
Gelukkig is een minuutje genoeg. Het rode stoplicht op weg naar de kinderen ophalen van school. Het wachten in de rij van de winkel. Het geduldig (grrrr) wachten tot dochterlief haar eigen tanden heeft gepoetst.
Slaaptekort inhalen
Zoals je zelf misschien ervaren hebt heeft slaaptekort invloed op je gemoedstoestand (lees: boos uitvallen wanneer de kinderen niet stoppen met de slappe lach hebben) focus (waar is mijn bril, de tandenborstel, ‘waar hadden we het ook al weer over) geheugen (‘waar hadden we het ook al weer over?’) sociale omgangsvormen (wat kan mij het schelen hoe ik eruit zie) immuunsysteem (ik was toch nooit ziek, toch… ) Als het kan is het belangrijk om slaaptekort in te halen. Maar hoe doe je dat? En wanneer? Gelukkig is er een oplossing Schakel...
read more