Terror in de nacht
Povor nocturnus is iets anders dan een nachtmerrie. Er zijn geen beelden tijdens en ook geen herinneringen aan de nachtangst. En dat is bij een nachtmerrie wel anders.
De nachtangst speelt meestal op binnen twee uur na het begin van de nachtslaap. Je kind wordt plotseling huilend ‘wakker’. Omdat de ogen open zijn lijkt je kind wakker, maar is dit niet. Soms praat je kind, maar is moeilijk te verstaan. Je kind is overstuur en ontroostbaar. Vaak ademt je kind erg snel en klopt het hart snel.
Het is erg moeilijk om je kind wakker te krijgen. Wakker maken, oppakken of je kind vasthouden maakt de angst vaak erger.
Nachtangst duurt meestal niet zo lang. Een ‘aanval’ duurt tussen de 5 minuten en een half uur.
Sommige kinderen hebben elke nacht, en meerdere keren per nacht last van nachtangst. Het kan kort duren of meerdere weken tot jaren aanhouden. Het kan plots verdwijnen en ook weer plots terug komen.
Kinderen met een pavor nocturnus ontwikkelen zich doorgaans normaal.
Onmacht
Nachtangst is erg belastend voor je als ouder. Je wil je kind graag helpen, maar weet vaak niet hoe. Daarnaast is het erg vermoeiend om geregeld ’s nachts wakker te zijn.
Wanneer nachtangst optreed samen met slaapproblemen kan het lastig zijn om uit te maken wanneer er sprake is van nachtangst en wanneer van slaapproblemen. Dit maakt het lastiger om je slaapplan uit te voeren.
Wat kun je wél doen aan Pavor Nocturnus
Er is geen genezing of behandeling die je kind van nachtangsten kan genezen. Maar er zijn wel een aantal dingen die je als ouder kan doen.
-
Maak je kind niet wakker. Hoe moeilijk dat ook is. Wij zijn niet gemaakt om niks te doen terwijl ons kind het zwaar heeft. Toch; juist door te troosten en wakker te maken duurt de aanval langer. Laat je kind met rust. Blijf rustig en stil in de buurt. Zodat je kind verder slaapt en in een ander slaap stadium komt, waar de aanval van pavor nocturnus zal verdwijnen.
-
Zorg dat de omgeving veilig is. Zodat je kind zich niet kan bezeren.
-
Zorg voor een vast slaapritme. Zodat je kind op dezelfde tijden naar bed gaat en opstaat.
-
Zorg voor voldoende nachtrust. En zorg dat je kind niet gemakkelijk gewekt wordt door geluiden of anderen in het eerste deel van de nacht.
-
Speelt de nachtangst iedere nacht op hetzelfde tijdstip? Maak je kind dan vlak voor dit moment wakker. Wanneer je kind weer in slaap valt zal het een nieuwe slaapcyclus starten. Op die manier voorkom je mogelijk de nachtangst.
-
Bij sommige kinderen helpt zachtjes zingen of aanraken. Maar niet bij alle, dus let goed op wat dit doet met je kind.
Zorg goed voor jezelf
Nachtangst is pittig voor iedereen. Misschien wel de belangrijkste tip is: zorg goed voor jezelf. Schakel hulp in, zodat je overdag wat kan bijslapen. Help jezelf zodat je weer lekker in slaap kan vallen na de aanval. Een warme badjas, warme sokken en een lekkere kruik helpen je weer in slaap te vallen. Mindfulness oefeningen kunnen helpen om de stress los te laten en zo weer lekker in slaap te vallen. Want soms kun je niks veranderen aan de hoeveelheid slaap die je krijgt, maar kun je de kwaliteit van je slaap wel beïnvloeden.
Twijfel je of je kind last heeft van nachtangst of dat er een andere reden is voor het ge-nachtbraak bel of mail me. Samen weten we meer.