Prikkelmanagement voor ouders

Gillende kinderen. Weer ruzie. Een puber met een balpen in zijn hand; tik tik tik.

Prikkels krijg je genoeg wanneer je met kinderen bent. En er is niks geks aan als dat je af en toe te veel wordt.
Liever niet natuurlijk, dus is de vraag: wat kan jou helpen om de beste versie van jezelf te zijn en te blijven?

Wist je dat je hersenen in de loop van de dag afvalstoffen produceren? Deze afvalstoffen blijven letterlijk plakken. Wanneer de ene hersencel signalen en boodschappen door moet geven aan de andere wordt dat op een gegeven moment wel heel lastig met al die rommel daar. Nu moeten je hersens, als ouder, voor de volle honderd procent draaien. En dan is het wel op aan het einde van de dag. Met als resultaat dat niet alleen je (peuter) puber een meltdown krijgt.

Door goed voor jezelf te zorgen en je prikkels te managen lukt het je om je fijner en liefdevoller te voelen en te reageren. Hieronder een paar tips die je hierbij kunnen helpen.

1. Take a break

Ik begin maar meteen even met het lastigste. Dan hebben we dan maar alvast gehad.

Ik weet het het is niet te doen. Je hebt 100 ballen in de lucht. En als ze dan even bezig zijn of die kleine slaapt eindelijk dan MOET jij echt even de afwasmachine-uitpakken-je-scheren-dertien-mails-sturen-en-de-koelvloeistof-bijvullen-en-NU.nl-doorscrollen. Ik snap dat, echt.

Omdat je zo moe bent, en het soms ook een piep klein beetje op een bore-out gaat lijken om weer een kapla toren te moeten bouwen of boontjes (‘wat gaan we eeheeten, dat lus ik niet hoor!’) te doppen snakt je lichaam naar dopamine. En wil je niet rusten of pauze nemen. Je wilt iets leuks doen of iets afvinken van een HEEL NUTTIG LIJSTJE. Dan voel je je ten minste even waardevol. Het geluks stofje dopamine piekt eventjes lekker als je online gaat of die mail beantwoord. (Maar dendert daarna helaas weer heel snel naar beneden, met als gevolg dat je opnieuw snakt naar zo’n lekker verslavend piekje. En dat vraagt heel wat van je systeem.)

Maar dat gepiek en gedaal als extra belasting is nou helaas net het tegenovergestelde van wat je nodig hebt als je het elastiekje wilt uitrekken helemaal tot die schatten in bed liggen. Als je niet halverwege het ‘ik-wil-niet-tandenpoetsen-jij-bent-stom-nee-ik-kom-niet-MAMA-helup-ze-heb-scheershuim’ wilt ontploffen heb jij minimaal 5 pauzes nodig. Verdeeld over de dag.

Laatst scheen de zon eventjes en ik dacht ja joepie lekker even naar buiten. Toen de afwasmachine uitgepakt was en het mailtje beantwoord en ik dat echt leuke jasje gevonden had wat nou echt bij dit weer paste maar wat in de mand met stinkende voetbalspullen terecht was gekomen (Huh hoe dan?) begon het te regenen. Zo is het zo’n beetje met jouw pauzes. Je moet je kans meteen grijpen zodra hij zich voordoet. Gaat de baby slapen, dan jij ook. Zijn ze eventjes aan het spelen leg meteen je hoofd op tafel en laat de adem tot laag in je buik komen, soms is 3x voldoende. En heb je iets meer tijd doe dan een ontspanningsoefening bijvoorbeeld die van House of Deep relax of

liggend ouderschap

laat je masseren

door je kind
apparaat van roos

effectief je batterij opladen
house of deep relax

Deeprelax Yoga Nidra

Laura’s site

stilzitten als een kikker

link naar artikel over dutjes

2. Gebruik gehoorbeschermers

Of je nou in de auto zit en voor de zoveelste keer “Zijn we er al? Pahap zijhijn we er al?” hoort. Of dat je aan tafel met de kaken op elkaar geklemd probeert geduldig en ‘gezellig’ te blijven. Er is een ding waar je wel controle over hebt. En dat is de hoeveelheid geluid die je hersens te verwerken krijgen. En de schrilheid van het geluid. Is dat een woord; schrilheid? Als dat niet zo is moet het er komen in het woordenboek voor ouders.
Want je wil er zijn voor je kinderen echt waar. En je wilt ook met je volledige aandacht en geduld er voor ze zijn, maar het hoeft niet zo HARD en zo SCHRIL en zo VAAK. Je zou soms haast willen weglopen (vluchten), even willen schreeuwen (vechten) of onder een dekbed willen kruipen(verstijven). Maarrrr da kan nie. We willen vriendelijke, veerkrachtige, aandachtige ouders blijven. En daarom doen we iedereen een groot plezier wanneer we (liever te vroeg, dan te laat) de Loop Parenting oordopjes in doen.
Waar je voorheen op weg naar het festival oordoppen bij je had, steek je ze nu ’s ochtends in je zak, of bh, maakt mij niet uit, als je ze maar bij je hebt. En in doet, zo vaak mogelijk en zo lang als nodig. Want het helpt je echt.
En het mooie van deze oordoppen is, ze zijn cool. En je kan je kinderen nog prima horen, het haalt alleen de scherpe randjes eraf. En dat helpt jou om erbij te blijven.
Tip: koop ze in een beetje een neutrale kleur. Ik kocht meteen de meest glimmende gouden. En eerlijk gezegd is dat wat over the top. Daar wijst mijn puberdochter me graag op, mét rollende ogen.

(link naar pinguins verwerken)


loop

Heb je eindelijk een momentje je handen vrij, terwijl je kinderen met de lego spelen (klik, klak, graafffff graaafffff, ‘waar is dat stukje nou?’) en met de beentjes schattig bungelend tegen de tafelpoot tikketakken. Doe dan de oordoppen in mét deze koptelefoon er over heen. En zet een ontspanningsoefening op. Doe gek, ga gewoon naast die lego tafel op de grond liggen. Of haal alles uit jezelf en maak die extra meters tot de bank. Je kan het.
Deze koptelefoon heeft echt een super noise cancelling, alsof zo glub het geluid weggezogen wordt door de tovenspreuk van een magische anti-overprikkel-fee. Hij is belachelijk duur ik weet het, maar het is het zo waard!

Ook een aanrader als je eventjes geen troost-dienst hebt van je huilende en niet slapende baby en toch niet kan slapen. Oordoppen in, koptelefoon op en een ontspanningsoefening aan. Of binaurial beats (link toevoegen). Tip: doe je telefoon aan en zet hem op trilstand en leg hem onder je. Dan kan degene die bij je baby is je hulp inschakelen als die nodig is.
Maar even ontprikkelen, voelt gek met een huilende baby, maar is een cadeau aan je kind en aan degene die bij je kind is. Want daarna ben je weer een beetje opgeladen.

3. koelmasker

4. mamalian dive reflex

5. zwaarte deken

De keuze van het dekengewicht is zeer individueel. Een deken van 140 x 200 cm met een gewicht van 7 kg kan geschikt zijn voor een volwassen vrouw (rond 55 – 60 kg) die geen sensorische integratiestoornissen heeft, maar gewoon overprikkeld is en moeite heeft met slapen.

 

8. yoga

9. je safe place
link naar behang

10.