Dat dat schuiven met die klok zulke vergaande consequenties heeft weet je pas als je kleine kinderen krijgt.
Klok resetten
Gelukkig is onze interne biologische klok chronisch in de war. Ons eigen klokje, dat ons onder andere ons slaapwaakritme, onze spanningsboog, onze temperatuurwisselingen en spijsverteringssysteem beïnvloed tikt liefst zo 24.5 á 25 uur in het rond. Onder invloed van met name daglicht resetten wij iedere ochtend onze eigen klok.
Deze flexibiliteit kunnen we nu in ons voordeel gebruiken.
We gaan de kids en de biologische klokjes voor de gek houden.
Zet vrijdag ochtend de 19e wanneer je opstaat de klok in de woonkamer (bv die boven de oven) en de klok in de slaapkamer van je kind een kwartier achteruit. Dit is jullie nieuwe ’tijd’. Eten, het slaapritueel en naar bed gaan je doet het allemaal op deze nieuwe tijd. Je legt je kind er dus een kwartier later in dan de tijd die je horloge aangeeft. En haalt het morgenochtend een kwartier later uit bed, maar met de klok op de oven en de slaapkamer van je kind klopt het precies.
Het is belangrijk dat je kind in het donker in zijn bedje blijft wachten. Dat mag je best even samen doen. Wat is er heerlijker dan nog even een kwartiertje samen knuffelen. Nadat je je kind gezellig uit bed geknuffeld hebt en jullie opgestaan zijn doe je lekker veel lampen aan in huis. Doe samen even ochtend gym voor de t.v. (Nu mag dat blauwe beeldschermlicht ineens wel.) Zo resetten we de interne klokjes binnen no time.
Pas overmorgen verschuif je de klok weer een kwartier. Zo met stapjes van twee dagen zijn jullie er zondag helemaal klaar voor als de wintertijd ingaat.
En let op hé niet je kind laten uitslapen in het weekend, omdat het zo heerlijk is om jezelf nog even om te draaien. Nu is het belangrijk om even strak in het ritme te blijven.
Vertragen is makkelijker dan versnellen
Naar wintertijd gaat vaak soepeler voor kinderen. Omdat onze biologische klok langer dan vierentwintig uur duurt is vertragen naar wintertijd vaak zo gepiept. In de zomer is het vaak iets pittiger voor de chronobiologie van ons lichaam om zich aan te passen.
Je kunt dan ook kiezen voor de rigoreuze aanpak van in een keer overstappen van zomer op wintertijd. Dat is helemaal afhankelijk van jou en jouw kind. Is je kind makkelijk ontregeld en gevoelig voor veranderingen dan werkt de geleidelijke aanpak vaak beter. Is je kind juist heel gemakkelijk dan zou ik niet moeilijk doen en kijken waar het schip strand. En is het drama dan weet je dat weer voor over een half jaar.
‘Mama komt zo, even wachten!’
Wat heeft wachten nou met de winterklok te maken?
Uitgestelde behoefte bevrediging, is een belangrijke vaardigheid voor kinderen om te ontwikkelen. Want als je leert wachten, als je het vertrouwen ontwikkeld dat dat wat je zoooo graag wilt zo meteen echt wel komt, geeft dat ontspanning.
En als je met de wintertijd ineens een uur moet wachten in je bedje tot je eruit mag, of in de zomer ineens een uur eerder naar je bed moet dan is geduld een schone zaak.
Met name in de winter helpt een slaaptrainer. Je weet wel zo’n pinguïn die oranje wordt als je nog even moet wachten en groen als je, jippie, eruit mag. Dat vinden kinderen vaak heerlijk die voorspelbaarheid. En je kunt hem gemakkelijk iedere avond een kwartiertje verzetten.
Wachten leren kinderen met name overdag. Coach je kind speels om wacht-kampioen te worden b.v. door samen met papa smachtend te wachten tot mama weer naar beneden komt. Of door te dansen op de muziek en stokstijf stil te blijven staan wachten als je muziek ineens stopt, en weer verder te dansen als de muziek weer aan gaat. Geef je wilskrachtige peuter-directeur niet metéén die rode beker, “die, die, die”, maar zeg: “Ah jij wil de rode beker, ik snap jou, ik pak hem voor je, even wachten, mama zet eerst even deze spulletjes weg. Wauw, wat kan jij goed wachten zeg!!!.
En kun je overdag wachten, dan lukt dat kwartiertje wachten in je bed morgenochtend ook wel. Helemaal als papa even bij je kruipt of in de kamer naast je wat gaat rommelen.
Een draak met een jetlag
De laatste tip. Vergeet niet dat je kind even niet op zijn best is. Houd één klokje in je huis op de oude tijd. Zodat je snapt waarom je kind een meltdown krijgt. Hij doet het niet om je te pesten, hij is gewoon van zijn padje omdat hij in een dikke jetlag zit.