Voor jou én voor je kind is het belangrijk om lekker te slapen. Tijdens het slapen worden groeihormonen aangemaakt en heeft je systeem de tijd om te herstellen. Maar slapen gaat niet altijd vanzelf. Slapen is net als lopen en praten iets dat kinderen moeten leren.
Ik maak graag samen met jou/jullie en plan waardoor iedereen weer lekker leert slapen. Een plan op maat, dat voor jullie gezinssituatie, voor jullie persoonlijkheden en voor jullie kind echt werkt.
Noem het slaapcoaching, de slaapcoach, droomritme dat maakt voor mij niet zoveel uit. Het gaat erom dat het een plan is dat voor iedereen werkt. Dat jullie kennis, kunde en goede begeleiding krijgen. Dat jullie ideeën over slapen leidend zijn. Hierbij vind ik het belangrijk dat je kindje niet alleen huilt. En het liefste helemaal niet huilt. En in de 20+ jaar dat ik ouders heb mogen begeleiden als slaapcoach is het mijn ervaring dat dat ook helemaal niet nodig is.
Renske en Bart gingen je voor en slapen weer lekker. Ook de ouders van Ruben hadden na twee gesprekken hun avond weer terug en wisten van gekkigheid niet wat ze er mee aan moesten. Vader Travis liet zijn kind huilen en heeft spijt. Soms zijn die nachtbrakers gewoon onmenselijk en dat gaat je niet in de koude kleren zitten.
Te moe om te lezen of wil je wakker blijven in de auto luister dan deze grappige podcast waarin Neeltje vertelt over hoe dat ging met Merel de slaapcoach. Dan hoor je meteen waarom zij uiteindelijk op de gang lag te slapen. En probeer je de nacht door te komen kijk dan eens bij twitter op #nachtouders; erg verbindend, je voelt je nooit meer alleen. Genoeg van eindeloos boekjes voorlezen en zin om even opstandig en onverantwoordelijk en onopgevoed te zijn? En lekker te lachen? Doe dan even de koptelefoon terwijl jij een keer voorgelezen wordt.
Wil je overdag wat slaap inhalen doe dat dan wanneer je kan en volg daarvoor dit schema.
Maar beter nog, pak nu de telefoon en bel me, want slecht slapen is nergens voor nodig en hoe heerlijk is het als we straks al weer afscheid moeten nemen omdat iedereen weer lekker slaapt.
Slaapcoaching voor wie:
Voor alle opvoeders met kinderen van alle leeftijden die slecht in slaap vallen of slecht doorslapen. Voor ouders met baby’s, peuters, kleuters, basisschoolkinderen, tieners en pubers. Voor vragen over ritme en regelmaat.
Voor wie niet:
Bij medische klachten of gezondheidsrisico’s is het belangrijk om de huisarts of een specialist te raadplegen.
Wat gaan we doen:
We gaan met elkaar in gesprek. Er is eerst een korte telefonische intake. Deze is gratis. Hierin vertellen we beiden waar we naar zoeken. En zal ik vertellen hoe ik werk. Het belangrijkste is natuurlijk of er een klik is. Hierna besluit je of je samen met mij aan de slag wil.
Vervolgens besluiten we of een huisbezoek nodig is. En hebben we verschillende gesprekken bij mij op de praktijk. Soms is een gesprek voldoende. Meestal zijn het er drie. Soms vijf of zes. Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe lang het al duurt en ook van de uitdagingen die jullie onderweg tegenkomen. Tussen de gesprekken is er indien nodig contact via what’s app of sms. Dat helpt je door de moeilijke momenten heen.
Wat gaan we niet doen:
We gaan in ieder geval niks doen waar jij/jullie niet achter staan. Wat niet goed voelt voor jullie. Of wat niet haalbaar is voor jullie. We gaan niks doen: ‘omdat het nou eenmaal zo hoort in Nederland’ of omdat de buurvrouw vind dat je het zo zou moeten doen. We gaan niks doen wat tegen je ouderlijke intuïtie ingaat.
Maar het allerbelangrijkste is: we gaan niet de verbinding verbreken tussen jou en je kind.
En we gaan de overtuiging loslaten dat slecht slapen iets is wat er nou eenmaal bijhoort. Want lekker slapen kun je gewoon leren.
afspraak makenWat past er bij mij:
- Volgen van ouderlijke intuïtie
- Veilige hechtingstheorie, secure attachment theory
- Slaap wetenschap
- Claimgedrag kun je beter overdag aanpakken dan ‘s nachts
- Slapen is heerlijk en niet zielig
- Slaapassociaties aanleren die voor iedereen goed zijn
- Borstvoeding zo lang als papa en mama dat willen
- De borst is geen speen en geen slaap associatie
- Slaapbehoefte van het kind is leidend
- Huilen en slaaptraining hoeven echt niet samen te gaan
- Huilen en verdriet horen bij het leven, maar huilen doe je niet alleen
- Ritme en regelmaat
- Inbakeren
- White noise (en onderdelen van de Karp-methode de vijf S-en: inbakeren, zijligging, sussen, wiegen en laten zuigen)
- Positief Opvoeden
- Reflux uitsluiten door goed contact met specialisten