‘Ik wil meer hulp bij de opvoeding’
Als kinderen luidkeels om aandacht roepen, heb je al je energie nodig om niet geïrriteerd te reageren. Al je goede voornemens ten spijt, lukt het vaak niet de broodnodige ruimte en liefde in je gezin te brengen. Hoe kunnen we elkaar helpen?
Na negen jaar ervaring ben ik er inmiddels achter dat alle soorten retraites in het niet vallen bij die van het ouderschap. De basisprincipes van geduld, rust en stilte worden in een gezin met kinderen dagelijks op de proef gesteld! Leven met kinderen is een constante oefening in luisteren, sturen en verbinden met jezelf en de ander. Maar waar is de begeleiding!? Vanaf de geboorte word je in het diepe gegooid en moet je het zelf maar zien te rooien. Daarom heb ik nu eindelijk de knoop doorgehakt: ik wil meer hulp bij de opvoeding.
Pittiger
Opvoeden is pittiger geworden, bevestigen meerdere opvoed-ondersteuners, waaronder Merel Obermeijer van opvoedingsondersteuning Utrecht. Waar kinderen in vroeger tijd veel meer opgroeiden in een gemeenschap, zijn gezinnen nu eilandjes op zich geworden en voeden we veel te individueel op. Voor de buitenwacht moet het er mooi uitzien en er ligt onnodige druk op het gezin zelf. Haar missie: meer mensen met elkaar in gesprek laten gaan over het onvermijdelijke struikelen én weer opstaan in ouderschap.
‘We voeden veel te individueel op’
Schaamte
Om dan meteen maar het goede voorbeeld te geven: het lukt me soms wel, maar heel vaak ook niet om rustig op de boze buien van mijn kind te reageren, ook al oefen ik me als trainer dagelijks in stilte. Daarover voel ik schaamte en frustratie. Volgens Merel ben ik niet de enige. Bij intakegesprekken met ouders komt de zakdoek vaak op tafel. En dat terwijl die schaamte niet nodig is; het is logisch dat het zo vaak misgaat en je kunt het ook helemaal niet alleen. Als je wordt aangevallen, is je primaire reactie dat je vlucht, vecht of verstart. Vanuit een helikopterview naar de situatie kijken, is dan het devies, maar dat lukt niet bij je kind want je wilt juist nabijheid! Tijdens een noodsituatie in een vliegtuig zet een stewardess eerst haar eigen zuurstofmasker op, voordat ze de rest helpt. Zo werkt het ook bij opvoeden: als je kind gilt, zorg dan eerst dat je zelf goed ademt voordat je reageert. Zo kun je je kind beter helpen.
KISS
Opvoeden is ademen: die basis klinkt me als muziek in de oren. Houd het daarbij simpel. In het bedrijfsleven geldt het KISSprincipe: Keep It Simple Stupid. Dat principe kun je net zo goed toepassen in je gezin. Dus niet je hele middag volproppen met een bezoek aan de bieb, de winkel, de speeltuin en je oude buurvrouw, maar simpelweg kiezen voor één ding. Zoek de dingen uit waarvan je op adem komt, in plaats van dat je hijgend achter je kinderen en jezelf aanholt. Ik wens je een week vol lucht in je gezin!
Mirjam zoekt ervaringsverhalen van ouders voor haar nieuwe boek Lucht in je gezin. Op de Facebookpagina ‘Lucht in je gezin‘, gaat ze het komend jaar met ouders in gesprek.
Alpha Nederland komt dit najaar met een opvoedingscursus voor ouders: ‘De Parenting Course’.
Dit artikel zit in de dossiers:
Mirjam van der Vegt is schrijver en (stilte)trainer. Ze geeft regelmatig lezingen over de onderwerpen van haar boeken, waarin verstilling een grote rol speelt. ‘Samen pelgrimeren en van elkaar leren, is een van de mooiste dingen van het leven. Daarom trek ik graag een stuk met mensen op. Samen onthaasten en verwonderen.’ Onderweg hebben we allemaal wel eens bemoediging nodig en als je aanschuift bij Mirjams Leestafel kun je daar gratis bonusmateriaal ter inspiratie downloaden: www.mirjamvandervegt.nl