Beschrijving
Door middel van de thema bijeenkomsten houd je je Mindful Parenting kennis scherp. Samenkomen helpt je om te blijven oefenen. Door in te zoemen op thema’s kunnen we verder verdiepen.
Daarnaast ontmoet je andere ouders die ook hun stinkende best doen. En dat verbindt.
Er is tijdens de avond een mix tussen het doen van oefeningen en theorie. Het mindful bezig zijn met een thema helpt om je eigen visie hierop te ontwikkelen. We verfrissen de mindfulness oefeningen uit de training. Daarnaast is er ook ruimte om met elkaar uit te wisselen hoe het thuis gaat.
Praktisch:
Je schrijft je in voor vijf avonden.
Het is niet mogelijk om je voor losse bijeenkomsten op te geven.
Je betaalt voor vier bijeenkomsten.
Hiervoor betaal je € 193,60
Locatie: Dorpsstraat vo Steenstraat de Bilt
Opgave merel@opvoedingsondersteuningutrecht.nl
Mindful omgaan met emoties
Je puber werkt aan zijn werkstuk voor school, je komt vragen hoe het gaat en hij ontploft compleet. Je dochter krijgt een driftbui omdat ze niet met een vriendinnetje mag afspreken. Je zoon huilt, hij wil niet naar school morgen.
Je wilt je kinderen helpen maar weet niet goed hoe. En waarom moet het altijd zo heftig gaan? Of je weet dat je kind iets dwars zit, maar je komt er niet achter wat het is.
Tijdens deze themabijeenkomst leer je vaardigheden en krijg je kennis over emoties en emotie regulatie. We doen oefeningen over hoe je in contact kunt blijven met je kind. Ook al heeft je kind het zwaar.
Zo leert je kind om zijn eigen emoties te herkennen en om zijn eigen emoties te reguleren. Door dit keer op keer van jou te leren ontstaat een gezond gedragspatroon. Je kind leert passend gedrag, een passende coping strategie, bij de emotie.
Datum: 18 mei 2020
Tijdstip: 19.15 – 21.45
Mindful coachen van je kind
Machteloos sta je erbij, ze luistert weer niet.
Moet ik het dan 10 x zeggen?!
Mijn kinderen luisteren eigenlijk pas wanneer ik boos word.
Ik heb er genoeg van om iedere dag weer een machtsstrijd te voeren.
Tjsa het is een puber eigenlijk luistert ze alleen maar wanneer het haar uitkomt.
Door kennis en vaardigheden over opvoeden. Maar ook door meer grip op je eigen emoties te krijgen, kun je realistische grenzen stellen. Kun je meer empathie tonen en duidelijker communiceren. Doordat je echt verbinding maakt met jouw kind. Met de redenen van zijn gedrag. Met de behoeftes, verlangens en wensen. Leer je om op te voeden zonder straffen en belonen.
We leren vaardigheden om kinderen te coachen i.p.v. begrenzen.
Datum: 6 juli 2020
Tijdstip: 19.15 – 21.45
Mindful en positief sturen van gedrag
Wauw wat een mooie tekening!!!! Goed gedaan!! Wat ben je toch een lief kind! Je ziet er altijd zo vrolijk en open uit! Jij bent een echte doorzetter!
Ik geef mijn kind constant complimentjes, maar de onzekerheid gaat niet weg. Ik krijg mijn kind niet in beweging. Mijn kind vindt het spannend om aan dingen te beginnen die ze niet kent, dan doet ze helemaal niks meer.
Complimenten werken niet. Sterker nog ze werken averechts. Hoe komt dat? Waarom willen we kinderen eigenlijk complimenten geven? Hoe werkt de fixed – en groeimindset? Hoe kun je mindful en positief het gedrag sturen? Wat is het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie? En hoe kun je intrinsieke motivatie laten groeien?
Datum: 14 sep 2020
Tijdstip: 19.15 – 21.45
Mindful omgaan met emotie- en gedragsregulatie.
Ok ik ben er helemaal klaar mee! Ga jij maar even op de gang staan!
Wij hebben thuis een strafstoeltje, daar moet mijn kind altijd op zitten als hij stout is geweest.
Ik weet niet meer wat ik moet doen niks lijkt meer indruk op haar te maken.
Mijn kind weigert sorry te zeggen.
Voor ik het weet sta ik ineens tegen mijn kind te schreeuwen.
Ik probeer mijn kind op te voeden en te leren dat het ook anders kan, maar het komt helemaal niet aan!
Waarom is de time-out schadelijk voor jullie relatie? Wat is de functie van afkoelen en hoe leer je dat aan je kind, puber en aan jezelf? Wat is de rol van jouw voorbeeld? Wat is de rol van het ervaren van milde schuld versus schaamte? En in hoeverre kan kennis van hersenontwikkeling ons als ouders hierbij ondersteunen bij het opvoeden.
Datum: 16 nov 2020
Tijdstip: 19.15 – 21.45
Kennismaking met zelfcompassie en opvoeden.
Sinds ik kinderen heb voel ik me vaak schuldig.
Ik zorg wel voor anderen, maar mezelf zet ik op de laatste plaats. Misschien maakt dat me een slechtere ouder.
Voor anderen ben ik niet zo streng, maar voor mezelf… Tjsa het zijn wel je kinderen, daar wil je geen fouten mee maken.
Ik heb een kritisch stemmetje, dat constant commentaar geeft op wat ik doe of wat ik gedaan heb.
Elk mens beschikt over het vermogen tot compassie of mededogen. Dat voelen voor een andere ouder die fouten maakt, die het niet perfect doet, dat lukt vaak wel. Maar hoe doe je dat naar jezelf. Opvoeden is leuk, maar kinderen kunnen soms het slechtste in je naar boven halen.
En wat doe je dan als je geschreeuwd hebt tegen je kind, of het net iets te hard hebt vastgepakt. Of het alleen hebt gelaten? Vaak wordt je dan overspoeld door schuldgevoel, kritische en veroordelende gedachten en kom je in de negatieve spiraal van zelfkritiek.
Hoe leer je je kind om vriendelijk te zijn naar zichzelf? Hoe stimuleer je zelf-compassie bij je kind?
In deze workshop staat begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt, acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven, en het onder ogen zien van je eigen emoties zonder te oordelen centraal.
Datum: 7 dec 2020
Tijdstip: 19.15 – 21.45
lees meer